Likeolj minket!

FIGARO Bűvészbolt Blog

A Figaro Bűvészboltnak bűvészek generáció köszönhetik profi karrierjük kibontakozását és szakmai elkötelezettségüket. Az üzlet tapasztalt kollégái most billentyűzetet ragadnak és leírnak mindent a bűvészetről, tanácsokat adnak, érdekességeket osztanak meg.

Rólunk

eladok.png

A Bűvészboltból ismerős arcok írásait olvashatod a blogon. Amennyiben szeretnél velük élőben is találkozni, ezt megteheted nálunk az üzletben: 1114. Budapest, Bartók Béla út 31. - Figaro Bűvészbolt - Alapítva:1969.

Kelle Botond
Évtizedes tapasztalattal, közel ezer bűvészműsor rutinjával számos országban sikerrel szerepelt, a hazai bűvészélet egyik legjelentősebb figurája. Könyve, bűvészetet oktató dvd-i jelentek meg, neves bűvészek szakmai tanácsadója. A Bűvészbolt pultja mögött készségesen segít a kezdő mágusoknak műsoraik összeállításában, az egyes fogások elsajátításában. Honlapja a buveszmusor.hu.

Susán Péter
Színvonalas, szórakoztató és egyedi bűvészműsoraival rendezvények visszatérő vendége, kreativitásával, tehetségével komoly szakmai megbecsülést tudhat magáénak. Sikeres előadóként a legnagyobb színpadokon lépett fel, tanítványai országos versenyeken szerepelnek - mégis arra a legbüszkébb, hogy a Figaro Bűvészbolt bűvésze lehet. Weboldala a magicman.hu.

Szabó István
Bűvészek között nőtt fel, ám már ő tanítja kollégáit saját fejlesztésű trükkjeire szemináriumon. Karakteres előadásai során a klasszikus fogásokat újszerű ötletekkel ötvözi. Jó kapcsolatteremtő, amint ezt napi rádióműsora is bizonyítja. A Bűvészbolt vezetője.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Utolsó kommentek

Feedek

Mások szalvétákat, vagy forma 1-es sapkákat gyűjtenek, mi kártyákat! Susán Petivel minden héten találkozhattok a Bűvészboltban, aki előszeretettel mutogatja legújabb kártyás trükkötleteit, illetve a legjobb csomagokat. Melyik a kedvenc kártyája? Hármas listáját ő is összeállította.

Everyday Zombiesbicevzombies.jpg

Péter a Walking Dead filmek rajongója, imádja a kitartott karú, kaszaboló zombikat, két vevő megérkezése között pedig gyakran vizionál róluk, miközben legyezőt nyit a kártyapaklival. Nagyszerűen foglalta össze a legfőbb érvet a csomag mellet: "jól néz ki".

Artificebartific.jpg

Sokáig azért nem volt bontott csomag belőle az üzletben, mert Peti egyszerűen nem bírt elszakadni tőle, hazavitte magának. Azt mondja, hogy semmivel sem összehasonlítható érzés végigpörgetni a kártyát, a hátlap elvarázsoló, a pikk ászba pedig azonnal szerelmes lett.

Shadow Masters

bshadowmasters.jpg

Erre a paklira azért esett Péter választása, mert az üzletben nagyon népszerű feketés csomagok közül ez a kedvence, nem véletlenül ajánlja tehát nektek mindig olyan hevesen.

Ha érdekelnek Kelle Botond kedvenc csomagjai, hamarosan Ő is lerántja a leplet minden titokról!

Címkék: kártya bűvész petike

1 komment

corodini kupa 212.jpgIdén októberben is lesz színpadi és close-up bűvészverseny a Corodini rendezvényen, talán Te is elgondolkodtál a nevezésen. Ha igen, jelentkezz az alábbi linken, de most következzen egy kis segítség és iránymutatás, miért is érdemes indulnod és hogyan készülj az eseményre!

Miért jó neked?

Mert jó. Például a visszajelzések miatt: pontoz a rangos szakmai zsűri, több szempontból értékeli a produkciódat és ha személyesen beszélgetsz el velük, vagy a további résztvevőkkel, ők ötleteket adnak és véleményt mondanak. Tulajdonképpen rengeteg hasznos tapasztalatot gyűjthetsz. És ha elértél egy jó helyezést? Nem lesz rossz referenciaképpen sem, ha honlapodon azt látják a rendezvényszervezők és potenciális megrendelők, hogy kiváló eredményt értél el a legrangosabb hazai bűvészversenyen, nagyobb bizalommal fordulnak hozzád - a Te műsorod biztos jó választás, ugyanis már bizonyított. 

Miért jobb közönség a bűvész?

Mert nem akarják indulatosan megfejteni és leleplezni sem a trükköket, csak kedvesen érdeklődnek, megnézik azt, hogy milyen bűvész vagy, mennyire okosak az ötleteid, hátha tettél új csavart egy régi mutatványba. És (általában) nem nevetnek ki.

Miért jobb közönség a laikus néző?

Mert nem nézi a trükkök hátterét, nem érdekli az, hogy van-e új csavar a mutatványban, csak szórakozni akar. Ja és valószínűleg sose látott ambiciózus kártya rutint, tehát ő még a megoldását se tudja.

Mire figyelj?

Az unalmassá ismételt szokásos dolgokra, melyeket a Corodini zsűrijének elnöke biztos el fog mondani a verseny után, de előtte is érdemes ezekről beszélni. Ha szöveges a műsorod, tudd előre, mit fogsz pontosan mondani és ne féld a hétköznapi életben is bevett, népszerű karakteredet a színpadra vinni. Ha zenére bűvészkedsz, ne kazettán hozd a számokat, mert ez a tavalyi két próbálkozónak sem jött össze. A produkciód legyen teljes, ne ad hoc trükkök indokolatlan bemutatása nyolc percben. Akár gondolj is ki egy témát, színeket, életérzést és csoportosítsd köré a műsorodat és az mutasson némi összefüggést, legyen eleje, közepe és vége is.

Mutathatom más jól ismert trükkjét?

Hát, a Mona Lisát is megfestették már, miért kéne ezt újra megtenni, úgyse lesz ugyanaz. Igyekezz eredeti műsort mutatni, saját ötletekkel, saját mozdulatokkal.

A Figaro Bűvészboltból jól ismert arcok is figyelnek majd októberben?

Igen, sőt! Folytatjuk az elmúlt évek hagyományait, így kedvenceinket mindkét kategóriában különdíjjal jutalmazzuk.

1 komment

johan.jpgÉrdekes követni a Facebookon is, mi történik a bűvészekkel. Például Johan Stahl egyik legnagyobb álma teljesült saját bevallása szerint:

"Today a life long dream came true. Im on the cover of Magic Magazine, the largest magazine for magicians in the world."

Johan tehát a Magic Magazine címlapjára került. Egyébként tényleg nagyon boldog lehet, ha még a saját bejegyzését is lájkolja, illetve néhány órán belül a profilképét is lecseréli az újság szeptemberi kiadásának címlapjára.

Ha Te is szeretnél bűvészújságokba beleolvasni, nincs akadálya: a bűvészbolti kis olvasósarokban sok-sok lapszámba lapozhatsz bele!

Nem tudod ki az a Johan Stahl?
Pedig nem is akármilyen FISM helyezésekkel büszkélkedhet, ráadásul még a Corodinin is láthattad, szemináriumot tartott néhány éve. Ha szeretnéd megnézni a műsorát és hogy miképpen használja a zakóujját, hogy közben nem használja, de mégis és mégsem, akkor tessék:

Címkék: magazin stahl

Szólj hozzá!


thinking web pic.jpgMegnéztem, hogy milyen google keresésekkel jutottak el ide a Figaro bűvészbolt blogra az elmúlt hónapokban. És mivel hátha másokat is érdekelnek ezekre a kérdésekre a válaszok, mindegyikhez kis kommentárt is fűztem. Íme a válasz a legégetőbb kérdésekre:

"invisible deck letöltése magyarázattal"

Sajnos ennyire azért még nem vagyunk technológiailag fejlettek, hogy egy kelléket igénylő mutatványhoz a kelléket is rögtön le lehessen tölteni. Bár a 3D nyomtatás technológia fejlődésével talán már nem sokat kell várni erre. Addig is az invisible deck-et személyesen tudjátok megvenni, vagy postán megrendelni.

"hol lehet susán péterrel találkozni"

Hetente többször nyitvatartási időben a bűvészboltban, országszerte fellépéseken és főleg esténként különféle szórakozóhelyeken. 

"kelle botond hány centi"

Hmm, nem tudom itt mire gondolhattak. Amúgy nyugalmi állapotban 197.

"mennyire jo a bicycle kartya?"

Nagyon.

"hogy néz ki a pikk dáma?"

Valahogy így.

"vetkőző bűvész nő magyarázattal"

Eleve női bűvészből kevés van sajnos, még kevesebb közülük, aki vetkőzik is műsor közben. És mindehhez még magyarázat is? Nem akarsz te egy kicsit túl sokat egyszerre? Mindenesetre Ursula Martinez klasszikus produkcióját itt nézheted meg.

"csajozás+bűvésztrükk+bugyi"

Valószínűleg a pardon nevű trükkre gondolhatott.

"olyan bűvésztrükkök amit meg lehet nézni és a végén magyarul elmagyarázza hogy hogy csinálta"

Van egy nagyszerű hírem, számos ilyen dvd-nk van. Itt szemezgethetsz közülük.

"dynamo földönkívüli trükkjeinek megoldása"

Ennél jobban mi sem foglalhattuk volna össze. Az. Más magyarázat nem is lehet arra amit csinál. Talán még az jöhet szóba, hogyha a jövőből jött. 

Címkék: google blog keresés kérdés bűvész bűvészet figaro

Szólj hozzá!

music.jpgA bűvészfanatizmus tökéletes jele, ha már mindenhol, így a zenei slágerekben is a bűvészeket keresed. Most segítek, nem kell órákon át kutatnod, megmutatom azokat a népszerű slágereket, amely bűvészet vonatkozásúak. Ha szeretnéd látni a Penn & Teller párost táncolni és énekelni, esetleg imádod a rossz dalokat, szintén jó helyen jársz.

KON KAN - HARRY HOUDINI

A magyar származású Harry Houdini és az őt övező legendák népszerűsége világszerte töretlen, csak itt hazánkban feledkeznek el róla - se szobor, se emléktábla, se semmi. De máshol még dala is van! A következő zene zsenialitását az első másodpercben felcsendülő szintidobok hangja zaja adja, miközben a kép közepén kicsiben megjelenik Houdini portréja, mely a másodperc törtrésze alatt az egész képernyőt beteríti: indulhat a szörnyű zene. Megjelennek a szokásos effektek, a stílusos és trendi énekes, a baseball sapkás szintetizátoros. Néha felbukkan egy-egy kötélcsomó, bilincs, Houdini neve, néha füstöl a gitár. (Mi?? Igen, füstöl a gitár!) "ávánnábílájkherrihudiiiiini".

RUN DMC - IT'S TRICKY

A videót a nyolcvanas évek közepén forgatták, ahol utcai hol a pirost játszik a Penn and Teller páros, akik nyilván nyernek, még egy ronda láncot is egy afroamerikai hölgytől. A kártyás átverésnek véget vet egy arra járó rendőr, a bűvészek menekülőre fogják. Természetesen a Run DMC tagjai túljárnak a duó eszén, miközben könnyűszerrel visszanyerik pénzüket, még rappelni is marad idejük. Végül mindenki indokolatlan bulizásba kezd, Tellerék is tornacsukát és RUN DMC pólót húznak és féktelenül táncolnak, majd még be is ugranak a zenei formáció helyett egy koncertre, ahol énekelnek egy nagyot, a japán közönség meg tombol.

BROWN EYED GIRLS - ABRACADABRA

Sok dalnak adták az abracadabra címet, ám szinte kivétel nélkül közük sincs a bűvészethez. De volt, amelyikben kopasz(!) és kövér(!!) nők(!!!) hastáncoltak egy zeneileg értékelhetetlen felvételre. Itt sem adtam fel, néztem tovább a klippeket, azt hittem, hogy a Brown Eyed Girls dalát is feleslegesen hallgatom, de akkor másfél percnél feltűnt egy kéztűz, ami megmentette a projektet. Amúgy a dal rossz, de vannak benne vonagló hölgyek és valami agresszív kutya.


STEVE MILLER BAND - ABRACADABRA

Klasszikus dal, amiben igazi bűvész klasszikusok vannak. A néha gagyi videótrükkök és animációk mellett zombie golyó, megjenő galamb, majd szintén megjelenő galamb tekinthető meg.

ZSEBRAKÉTA - PLASZTIK SZERELEM

Az első magyar vonatkozású dal, melyben Kühne Zsolt kolléga bukkan fal. A főszereplő egy guminőt szeretne becsempészni a kocsmába, ám annak bejáratánál megállítják, így hát visszafordul, megpuszilja és leereszti - már be is tudja vinni, ahol a pultnál újra életre kelti, nehogy már egyedül sörözzön. Ekkor óriási fordulat következik be, megelevenedik a gumibaba és a szórakozóhelyen tartózkodó összes férfi igyekszik meghódítani, így Kühne Zsolt például a bűvészkedés segítségével, golyókat jelentet meg és tüntet el ujjai között. Egyébként fantasztikus dalszövege van, a refrén érinti meg leginkább az ember lelkét, felszabadítva őszinte érzelmeket: "Elhagy már az erő, még egyre van idő, bírja a guminő".

Ha tudsz egyéb bűvészettel kapcsolatos dalokról, kérlek írd meg hozzászólásban!

Szólj hozzá!

susi.jpgSusán Péter rajongók figyelem! Bár azt hittük, hogy Peti David Guetta helyett lesz a fergeteges END SHOW-ban, de azért nem keseredünk el, ugyanis feltűnik bűvészműsorával a Sziget Fesztiválköztársaságban.

Facebookos oldalán írta a következőket:

Üdv! Ma este fél7től bűvészkedek a Sziget fesztivál Cirque du sziget színpadán! Minden kedves ismerősömet szeretettel várom, aki kint lesz! 

Szólj hozzá!

quimby.jpgA Sziget Fesztiválköztársaság nulladik napja egy hatalmas, színes és pörgős kultúrvurstlivá kerekedik. Az este fő attrakciója természetesen a Quimby nagykoncertje lesz, ám a cirkuszművészet nagyjai, illetve Rolando bűvész is feltűnik a színpadon. Ha szeretnéd látni Kaszányi Rolandot, akkor keresd augusztus 6-án délután öt és fél kilenc között a Quimby Csodaországban című rendezvényen.

Tudtad?
1. A Quimby együttes neve tulajdonképpen az élet metaforája...
2. Még a zenekari tagokat nem láttuk a Bűvészboltban, de Rolandot igen.
3. Bár Roland nem tudja fejből a Quimby dalait, de jól bűvészkedik.
4. Rolandonak van közös képe Varga Líviussal, az egyik csapattaggal. (Lásd lent!)

varga.jpg

Szólj hozzá!

imagesm.jpgNincs is jobb érzés egy friss csomag kibontásánál, amikor felfokozott hangulat közepette letéped a fóliát, gondosan befelé szakítod a bélyeget, majd először pörgeted végig ujjaid között a lapokat. Ha ismerős az érzés, had' kalauzoljalak a kedvenc kártyáim között.

Bicycle 125 Anniversary Editionb125anir.jpg
Nincs élet Bicycle nélkül. Imádom a különleges paklikat, ez pedig az: a kártya kiadásának 125. évfordulójára megjelentetett, limitált csomag. Már a doboza is sose látott módon csillan meg a napfényben, a hátlap mintázata pedig művészi mestermű.
Értékelés: 10/10

Rounders by Madisonrounders.jpg
Első látásra szerelem. Minden pillantása szemet gyönyörködtető, egyszerűen tökéletes a minimalista design. Kifinomult, puha lapjai kellemesen duruzsolnak a kezek között.
Értékelés: 10/10

Aviatoravi.jpg
Teljes ellentéte az előzőeknek, ám fő a változatosság! Csukott szemmel is bármikor felismerem, melyik az Aviator kártya: egyedi felület, keményebb lapok. Talán azért van egy repülő a jokeren, mert kártyázás közben a fellegekben érzem magam?
Értékelés: 10/10

Susán Peti taktikája az, hogy egyszerre használ napi váltásban több csomagot, így ügyel kártyáira. Egy hét múlva fény derül arra is, hogy melyek az ő kedvencei.

Szólj hozzá!

kép.jpgBiztos megfordult a fejedben, hogyan tudnád mutatványaidat egy koherens trükkfolyammá varázsolni, ha egyik pillanatban Svengalit, másikban már Stripper csomagot használsz. Nem gyanús a közönségnek, hogy egyik pillanatról másikra indokolatlanul átcseréled a csomagod? Néhány tipp azoknak, akik az előző mondatban magukra ismertek, de a legegyszerűbb, komoly kézügyességet nem igénylő megoldást keresik:

1. Ne használj trükkös csomagot
Bűvészboltosként hivatali kötelességem azért ettől a tanácstól kapásból eltekinteni. Meg azért is, mert jó dolog lehet egy-egy különleges csomag. Ha jó, akkor miért ne használnám?

2. Ha nem tudod elrejteni, nyomatékosan hívd rá fel a figyelmet!
Találj ki valami érdekes történetet és fűzd fel rá a következő mutatványt és paklit. Mondd el, hogy azért használsz más csomagot, mert annak varázsereje van, azzal mutattad életed első trükkjét és most ezt a pillanatot szeretnéd felidézni, a piros színű csomagnak külön jelentősége van, szép lányoknak mindig a másik csomaggal is mutatsz trükköt blablabla.

3. Csúsztatás
Csúsztasd be egy észrevétlen pillanatban a zsebedbe az egyik csomagot, majd egy másikat húzz ki. Ha ugyanúgy néznek ki kívülről a paklik és jól időzíted az eseménysort, senki nem fog rájönni. Ezért is érdemes egy idő után megvásárolnod Svengaliból is például a Bicycle kivitelt.

4. Gimmick
Használj valamit, ami megkönnyíti a dolgod. Ott a Fantasio Deck Switcher, amiben észrevétlenül cserélhetsz paklikat.

Címkék: kártya tippek hogyan bevetés de nem mezőgazdasági csomagok cseréje

1 komment